חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מנהיגות בשדה הקרב ובחדר הישיבות: השפעת השירות הצבאי על יזמים מצליחים

הקשר בין השירות הצבאי בישראל להצלחה בעולם היזמות אינו מקרי. צה"ל, ובמיוחד יחידותיו הטכנולוגיות והמודיעיניות, מהווה מעין אקדמיה ליזמות המכשירה את מנהיגי העסקים של המחר. כישורי המנהיגות, קבלת ההחלטות תחת לחץ ופתרון בעיות מורכבות שנרכשים בצבא מתורגמים הישר לעולם העסקי התחרותי.

דוגמאות ליזמים ישראלים שהושפעו מהשירות הצבאי, מאהוד ברק ועד דן זורלא

עמיחי לויתן, ששירת כמפקד פלוגה בחטיבת גולני לפני שהקים את "אורגניק" (Organik), חברה לטכנולוגיות חקלאיות, מציין את חשיבות ההתמודדות עם כישלונות. "בצבא למדתי שאחרי כל אירוע, גם אם הוא הצלחה, אתה עורך תחקיר ולומד. גישה זו הפכה לחלק בלתי נפרד מה-DNA העסקי שלי – לנתח כל קמפיין, כל פיתוח, ולהפיק לקחים באופן שיטתי."

נאוה כהן, ששירתה כקצינת מודיעין בחיל האוויר וכיום מנכ"לית "דאטהוויז" (DataWiz), חברה המתמחה בניתוח נתונים, מדגישה את ערך העבודה בצוותים מגוונים. "ביחידה עבדתי עם אנשים מרקעים שונים לחלוטין, וכולנו היינו ממוקדי משימה. זו תרבות שהבאתי לחברה שלי – יכולת לאחד אנשים שונים סביב מטרה משותפת."

אהוד ברק, לשעבר רמטכ"ל וראש ממשלה, הפך ליזם מצליח בתחום הסייבר והקנאביס הרפואי. לדבריו, "המנהיגות הצבאית מלמדת אותך להוביל אנשים דרך האתגר הגדול ביותר – הסיכון בחיים עצמם. כל אתגר עסקי אחרי זה נראה ניתן להתמודדות." ברק מוסיף כי הראייה האסטרטגית ארוכת הטווח שנדרשת ממפקדים בכירים, מועילה מאוד בזיהוי הזדמנויות עסקיות והובלת חברות.

דן זורלא, מייסד "בלאק קיוב", מדגיש את הערך של היכולות המודיעיניות שרכש בשירותו הצבאי. "השירות ביחידה מובחרת הקנה לי יכולות איסוף מידע, ניתוח נתונים ותרגומם לפעולות אופרטיביות – בדיוק מה שנדרש בעולם המודיעין העסקי." זורלא מציין כי הרשתות החברתיות שנוצרות במהלך השירות הצבאי הן נכס יקר ערך ליזמים צעירים, המסייע בגיוס צוות מיומן, השגת משקיעים ויצירת שיתופי פעולה.

סיכום

האתוס הצבאי של "ראש גדול", יוזמה ואחריות אישית, משתלב היטב עם הצרכים של יזם מתחיל. היכולת להתמודד עם משימות מורכבות בתנאי אי-ודאות, לעבוד תחת לחץ ולהסתגל במהירות לשינויים, הופכת את בוגרי הצבא הישראלי לחומר הגלם האידיאלי ליזמות מצליחה בזירה העולמית.